Okrugli stol o temi „Pristupačnost kao ljudsko pravo“

 

 

 

U ponedjeljak, 13. rujna 2010.g., u prostorijama Društva distrofičara Zagreb održan je Okrugli stol o temi „Pristupačnost kao ljudsko pravo“, povodom izrade Pravilnika o pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

 

Skupu je prisustvovalo dvadesetak sudionika, predstavnika udruga osoba s invaliditetom i srodnih organizacija, kao i predstavnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Skup je moderirao dr. med. Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a, a uvodno izlaganje je iznijela Marica Mirić, dipl. ing. - ekspertica za mobilnost.

Naš je Savez na sastanak izašao s prijedlogom o obvezivanju ugostiteljskih objekata s manje od osamdeset mjesta na prilagodbu potrebama osoba u invalidskim kolicima (u rasponu od potpune prilagodbe do omogućavanja ulaska u sami objekt), te s prijedlozima detaljnije regulacije propisa vezanih za prilagodbu toaleta potrebama osoba u kolicima.

 

Rasprava na skupu je bila iznimno energična i sadržajna, s fokusom na konkretnim pitanjima, te traženjem efikasnih i realno ostvarivih rješenja za različite probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, od propisivanja korištenja zvučnih obavijesti do prilagodbe dizala osobama u kolicima u javnim prostorima, a spomenut je i značaj uvođenja i regulacije korištenja novih tehnologija, poput GPS sustava za slijepe osobe.

Za ponadati se je da će rezultati najavljenih izmjena biti što efikasniji, osobito u javnim institucijama i ustanovama. Iskustvo nam govori da je za to osobito bitan zajednički nastup udruga pred tijelima vlasti, ali i definiranje ciljeva koji bi bili realno ostvarivi, što uz nedostatak objektivnih mogućnosti nažalost ostaje najveća zapreka u njihovoj provedbi.