Europski tjedan mobilnosti

Grad Zagreb i ove se godine uključio u „Europski tjedan mobilnosti“, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije.

Svako izdanje „Europskog tjedna mobilnosti“ posvećeno je određenoj temi, a ove se godine promovira pod motom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost” i poziva na uključivanje u akciju “Dijeljenje te vodi dalje” koja može imati pozitivan utjecaj na gradove jer se dijeljenjem utječe na lakše prometovanje javnog prijevoza, ali i bicikala i automobila.

Na konferenciji za novinare održanoj na Cvjetnom trgu, program ovogodišnjih aktivnosti predstavili su gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima te predstavnici organizatora, ustanova i udruga koje sudjeluju u organizaciji Europskog tjedna mobilnosti 2017. godine u Zagrebu.

Ova manifestacija danas se obilježava u više od 2.000 europskih gradova , a o uspjehu akcije govori i činjenica da je Grad Zagreb uvijek bio među deset odabranih gradova koji su organizirali najkvalitetniju kampanju te prezentirali najkvalitetniji program i trajne mjere, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Awards 2012.

„Postizanje održive mobilnosti naš je prioritet već nekoliko godina što je vidljivo iz niza ostvarenih projekata i dosadašnjih rezultata rada. Grad Zagreb svojim sudjelovanjem u ovoj manifestaciji želi potvrditi pripadnost velikoj europskoj obitelji“, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić, te najavio kako će od sada dvoje predstavnika Grada i troje predstavnika udruga osoba s invaliditetom svakog mjeseca održavati konferencije za novinare na najkritičnijim mjestima u Zagrebu i na taj način ukazivati na prioritetne probleme koje Grad mora rješavati.

Svoj doprinos obilježavanju Europskog dana mobilnosti i ove će godine dati ZET održavanjem edukacija o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulaz u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija) te komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu, uz praktične primjere na vozilima (tramvaj, autobus, vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom).

Za djecu vrtićke dobi bit će organizirane vožnje niskopodnim tramvajem na relacijama Črnomerec – Dubrava i Prečko – Borongaj, a u sklopu programa „Gdje tramvaji spavaju“, naši najmlađi sugrađani posjetit će spremišta tramvaja Remiza i Dubrava gdje će za njih biti organizirana prezentacija i radionica.

Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti je „Dan bez automobila“, koji se tradicionalno obilježava 22. rujna. Tog dana od 8 do 20 sati, promet gradskim središtem bit će dopušten isključivo vozilima javnog gradskog prijevoza, specijaliziranim vozilima za prijevoz osoba s invaliditetom, kao i interventnim, komunalnim i taksi vozilima.

Više saznajte OVDJE.