Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u utorak (12. prosinca) okupila je saveze članice na Capacity buildingu, a u ime Saveza SUMSI sudjelovala je Ivona Šeparović

Tema okupljanja bila je „Primjena i monitoring Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“. Istaknuto je da je Konvencija dala osobama s invaliditetom ulogu da sudjeluju u donošenju odluka. Upravo ta uloga pruža mogućnost da se izborimo za svoja prava, iako mnoga od njih uzimamo zdravo za gotovo. 
Nedostaje kvalitetnija rana intervencija, koja bi trebala biti korak prema inkluzivnijem obrazovanju. Tada postane očito da pristupačnost (usmjerena svim osobama s invaliditetom) često nije dovoljna, već je potrebna tzv. razumna prilagodba (usmjerena ka pojedincu). Jedna od socijalnih usluga koja poboljšava kvalitetu života osoba s invaliditetom svakako je usluga osobne asistencije. Konačni cilj je neovisno življenje osoba s invaliditetom, a u kojoj je mjeri ono postignuto u Republici Hrvatskoj, pokazat će i izvješće Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o primjeni Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom (koja je na snazi od 2017. do 2020. godine). 
Prije analize spomenute strategije, uvodno je napomenuto kako je najprije potrebno povećati osnovicu za postojeća prava koja ostvaruju osobe s invaliditetom, kao i promijeniti odredbe o povratu pomagala i njihovu trajanju. Predstavnici saveza koji su sudjelovali na SOIH-ovom Capacity buildingu potom su analizirali dosadašnja postignuća u odnosu na ciljeve postavljene u strategiji. Zaključeno je da jeostvareno vrlo malo zacrtanog, a neke su aktivnosti, poput osiguravanja osobnih asistenata i asistenata u nastavi, prebačene na udruge, koje su ih ostvarile kroz projekte na nacionalnoj ili europskoj razini. 
Stoga je bitno da osobe s invaliditetom i organizacije civilnoga društva koje promiču njihova prava i dalje upozoravaju na prava čije uživanje još nije ostvareno, a zajamčena su UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Kada se u realizaciju postavljenih ciljeva krene, uloga osoba s invaliditetom jest da upozoravaju na nelogičnosti u sustavu i predlažu poboljšanja. Jedino tako moguće je osigurati uvjete za neovisan život osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.
Autor: Ivona Šeparović

Fotografije: SOIH

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
joomla social media module