Zajedno #ostanimoodgovorni

Udruga Impress okupila je mlade, predstavnike mladih i donositelje odluka na tribini o #ostanimoodgovorni. Na online tribini "Zajedno prema istom cilju – ostanimo odgovorni" u petak (21. kolovoza) bilo je više od 60 sudionika. U ime Saveza SUMSI na tribini su sudjelovale Tena Žužić i Ivona Šeparović.

Razgovaralo se o načinima poticanja mladih da ostanu odgovorni, ali i aktivni. "Mladi su u lockdownu pomagali drugima, a sad treba pomoći njima.", istaknula je Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade, dodavši da su mladi jako odgovorni, ali ponekad posustanu. Osim Josić, kao panelisti na tribini su sudjelovali: Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova u Vladi RH), Vili Beroš (ministar zdravstva u Vladi RH), Krunoslav Capak (ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) i Alemka Markotić (ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu). Tijekom tribine panelisti su odgovarali na pitanja mladih i predstavnika udruga mladih i za mlade, iznova napominjući da se svi građani moraju odgovorno pridržavati propisanih mjera, dok se ne pronađe učinkovito cjepivo protiv COVID-a 19.

Ministar Božinović naglasio je da nije vrijeme za okupljanja te da je potrebno pronaći balans između života prije epidemije i sada, jer inzistiranje na "staro - normalnom" dovodi do porasta broja novooboljelih. Panelisti tribine složili su se da je potrebno poticati mlade, jer oni imaju puno znanja i vještina koji sada mogu biti korisni. Jesen će biti izazovna i važno je da mladi ostanu odgovorni. "Što se više krećete i komunicirate imate veće šanse da obolite od koronavirusa.", upozorio je mlade ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, Alemka Markotić, dodala je da je u ovoj drugoj fazi puno mladih s blažim simptomima koronavirusa. Ipak, dr. Markotić je upozorila da upale pluća i kod mladih znaju biti jako ozbiljne.

Za većinu mladih, ako nemaju neku kroničnu bolest, koronavirus nije toliko težak, no oni mogu zaraziti druge, koji su možda podložniji težim oblicima bolesti. Da se to ne bi dogodilo, nužno je slijediti četiri osnovna pravila: suzdržavanje od bliskog kontakta, održavanje higijene, nošenje maski i dezinfekcija ruku. Govoreći o održavanju nastave u idućoj školskoj i akademskoj godini, docent Capak je naglasio da prekida nastave više neće biti te je naveo kako nošenje maski neće biti obvezno za djecu od 1. do 4. razreda. Preporuka fakultetima bit će da što više nastave održavaju online, osim vježbi koje su dio nekih studijskih programa. Dajući sudionicima tribine smjernice za rad udruga, državna tajnica za demografiju i mlade, Željka Josić, naglasila je da je potrebno slijediti i pronaći kompromis. Taj kompromis podrazumijeva prilagođavanje "novom - normalnom", ali i realizaciju programa poput savjetovališta.

Kvalitetnom radu udruga zasigurno će doprinijeti javni natječaji spomenuti na online tribini, a koji će biti raspisani u kategoriji prevencije zaraze COVID-om 19. Kroz različite oblike podrške, udruge će također poticati mlade na odgovornost i strpljenje u borbi protiv pandemije koronavirusa te suzbijanja posljedica koje pandemija ostavlja na svakog pojedinca, ali i na društvo u cjelini. #ostanimoodgovorni

Autorica: Ivona Šeparović

                                                                         

 

 

 

 

 

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska