Podrška studentima s invaliditetom u inozemstvu

Istražili smo kakva je podrška studentima s invaliditetom u inozemstvu!

Pravilnik o ulozi osobnih asistenata studenata s invaliditetom na University of North Carolina Wilmington definira osobnog asistenta kao osobu koja je zaposlena kako bi bila podrška studentu s invaliditetom u neovisnom življenju, koliko god je to moguće.

Samo sveučilište ne osigurava osobnog asistenta. Osobnog asistenta zapošljava i plaća student, a neki od poslova asistenta uključuju pomoć u održavanju prostora u kojem student živi, otvaranje i zatvaranje vrata, osiguravanje pratnje kada je ona potrebna, itd. Studenti s invaliditetom koji žive u domu moraju sveučilištu podnijeti određenu dokumentaciju vezanu uz osobnog asistenta. Dokumentacija uključuje ugovor u kojem je jasno navedeno što će osobni asistent raditi te kopiju potvrde o nekažnjavanju osobnog asistenta.

Sveučilište Hertfordshire (UK) nudi niz prilagođenih soba za učenike s invaliditetom na oba svoja kampusa. Za studente s invaliditetom koji trebaju osobnog asistenta, osigurava se i smještaj osobnom asistentu. Usluge za studente s invaliditetom između ostalog uključuju i savjetnike za studente s invaliditetom koji pružaju potporu tijekom studija. Studenti sa savjetnicima mogu razgovarati o tome kako bi invaliditet mogao utjecati na njihovo studiranje po pitanju: upisa, predavanja, seminara, smještaja, terenskih putovanja, polaganja ispita i različitih procjena. Savjetnici daju informacije o podršci i prilagodbama koje sveučilište može ponuditi. Student s invaliditetom sa sveučilištem sklapa "Ugovor o potrebama tijekom studiranja", u kojem su navedene prilagodbe i podrška koju će student imati.
Sveučilište Kent u Velikoj Britaniji osigurava sobu za asistenta ukoliko student s invaliditetom treba osobnog asistenta na kampusu. Troškove smještaja snosi student s invaliditetom. Novac koji su studenti platili za smještaj osobnog asistenta može se naknadno potraživati od nadležnog Centra za socijalnu skrb. Studenti koji žele zatražiti financijsku potporu od strane nadležnog Centra za socijalnu skrb moraju osigurati da, nakon procjene potreba, doneseni "Plan skrbi" preporučuje osobnog pomoć osobnog asistenta ili njegovatelja.

Na Sveučilištu Stockholm procjena potpore koja se može zahtijevati provodi se individualno uzimajući u obzir sposobnosti i invaliditet u odnosu na nastavni plan i program odabranog studija. Sveučilište ne pruža potporu u uslugama prijevoza, tehničkoj opremljenosti, medicinskoj pomoći ili pomagalima i pomoći izvan okruženja sveučilišta. Ovakva vrsta potpore odgovornost je sustava socijalne skrbi. Prije prijave na sveučilište potrebno je kontaktirati nadležni Centar za socijalnu skrb.
U Francuskoj, svaka služba podrške na sveučilištu ima informacije o podršci koja je dostupna studentima s invaliditetom. Često dobivaju, primjerice, administrativnu podršku, prilagođeni pristup prostoru i pomoć u učenju, a moguće je dobiti i pomoćnika za obrazovanje. Uloga ovih suradnika u obrazovanju je pružanje podrške i pomoći pri integraciji studenata s invaliditetom, za koju je Komisija za prava osoba s invaliditetom utvrdila da je potrebna. Ova pomoć može se odnositi na pisanje ili prevođenje nastave, kao i na upravljanje svakodnevnim životom. Na francuskim sveučilištima također djeluje Sveučilišni odjel za preventivnu medicinu i promicanje zdravlja, koji prati zdravlje studenata. Nudi besplatne preventivne procjene zdravlja, razne usluge (cijepljenje i testiranje) te određenu skrb za studente s invaliditetom.

Autorica: Franka Dodig

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska