Park za djecu s teškoćama u razvoju, koji to nije

14. ožujka na otoku Trešnjevka jezera Jarun službeno je otvoreno igralište za djecu s teškoćama u razvoju, a čije je opremanje ostvareno u suradnji McDonald`sa i Grada Zagreba u sklopu društveno odgovornog projekta „Za naš ljepši kvart“.

Čitajući poziv na otvorenje i slušajući izjave Gradonačelnika i Pavela Pavličeka, člana Uprave tvrtke Globalna hrana d.o.o., vlasnika franšize McDonald's Hrvatska, pomislilo bi se da je ova suradnja ostvarena kako bi se djeci s teškoćama u razvoju omogućio prostor u kojem mogu ravnopravno koristiti sprave za igru sa svojim vršnjacima te tako u potpunosti sudjelovati u igri, ne morajući čekati da prijatelj ili prijateljica siđu s ljuljačke ili tobogana kako bi nastavili interakciju.

 Nažalost, ovdje nije riječ o ravnopravnosti djece s teškoćama u razvoju. Pri prvom pogledu na park jasno je da sprave u parku nisu uopće prilagođene za ravnopravno sudjelovanje sve djece, već se djeca s teškoćama u razvoju koriste za vlastite poslovne interese i samopromociju. Ono što je još zanimljivo, a što iz navedenog poziva i izjava nije očito, jest činjenica da je park u takvom obliku već postojao te je sada samo obnovljen. S druge strane većina djece s teškoćama u razvoju, zbog opterećenosti školskim programom i različitim terapijama u koje su uključeni, ionako nemaju vremena za igru.

Saša Uzelac, majka djeteta s teškoćama u razvoju

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska