Održan 24. sastanak Odbora za studente s invaliditetom

U organizaciji Saveza SUMSI 9. prosinca 2019. godine održan je 24. sastanak Odbora za studente s invaliditetom.

Članovi Odbora za studente s invaliditetom okupili su se na 24. sastanku u prostorijama Centra za mlade grada Zagreba. Na ovom su sastanku sudjelovali
predstavnici udruga, fakulteta i sveučilišta te studenti s invaliditetom. Glavne teme bile su mobilnost studenata s invaliditetom i specijalizirana oprema potrebna studentima s invaliditetom i drugim teškoćama. Prisutni su članovi naveli dosadašnja iskustva vezana uz razmjene, što svoje vlastite, što studenata s njihovih fakulteta/sveučilišta. Najviše je riječi bilo o pozitivnim iskustvima, a negativna su u navedenim primjerima najčešće bila iz Austrije.
Zaključak je da se mali broj studenata odlučuje za razmjene, bez obzira imaju li invaliditet ili ne. Nedostatak dodatnih financijskih sredstva za putovanja, izlaske ili nešto drugo tijekom razmjena, možda je jedan od razloga zašto se studenti u većem broju ne odlučuju za razmjene. Studentima s invaliditetom na razmjenama najvažnije je navesti sve svoje potrebe i javiti se koordinatorima za studente s invaliditetom na tom fakultetu/sveučilištu.

Razmjenom informacija zaključeno je da brojna oprema namijenjena studentima s invaliditetom stoji zaključana u prostorijama na fakultetima i stari, zbog čega postaje beskorisna. Brojni studenti s invaliditetom nemaju niti jedno računalo/laptop za korištenje te ipak postoji potreba najviše za laptopima. Ipak, određena pomagala mogu dobiti preko doznaka na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i te informaciju potrebno je promovirati. Studentima s invaliditetom koji koriste laptope za vrijeme predavanja i vježbi bilo bi korisno da imaju laptop na fakultetu i da ga mogu koristiti u predavaonama kako ga ne bi morali svakodnevno nositi.


Autorica: Nevena Zubčić, voditeljica Odbora za studente s invaliditetom

 

                                                                         

 

 

 

 

 

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska