Previous Next

Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI na 7. redovnoj sjednici Skupštine održane 23. svibnja 2012. godine donio je Odluku o osnivanju Odbora za studente s invaliditetom. Želja nam je da radom Odbora povežemo sve koji djeluju prema studentima s invaliditetom: fakultete, ministarstva, te udruge i ostale institucije koje rade u korist osoba s invaliditetom, kao i same studente s invaliditetom i djelatnike akademske zajednice.

Cilj uključivanja predstavnika institucija je izgradnja socijalnog partnerstva i stvaranje poticajnog okruženja za mlade s invaliditetom i promicanje važnosti uključivanja u sustav visokog obrazovanja. Razvoj suradnje nevladinog i vladinog sektora pozitivna je praksa Europske unije, što želimo zaživjeti i u Hrvatskoj.

Odbor za studente s invaliditetom razmatra aktivnosti koje provode udruge i institucije čiji su predstavnici dionici samog Odbora. Radom Odbora se podiže kvaliteta komunikacije, ubrzavaju određeni procesi, povećavaju dostupnosti usluga koje su u sustavu podrške studentima s invaliditetom, te se u konačnici potrebna podrška nastoji pravovremeno osigurati.

Svi zainteresirani studenti s invaliditetom, te članovi akademske zajednice mogu se prijaviti i iskazati interes za radom u Odboru.
Previous Next

Savez SUMSI provodi projekt "Podrškom do samostalnosti - faza 3" u sklopu ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ kroz poziv Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – Faza III. Projekt se provodi 20 mjeseci, sa sveukupnim iznosom potpore od 1.994.735,18 kn iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta predstavlja nastavak uspješne suradnje sa Udrugom za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ te svojevrsni nastavak aktivnog sudjelovanja Saveza SUMSI u pružanju podrške krajnjim korisnicima.

Projektom " Podrškom do samostalnosti - faza 3" Povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života 13 osoba s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnih oštećenja, osoba s intelektualnim i mentalnim oštećenjima kroz pružanje usluge osobne asistencije te fokusu na unapređivanje rada osobnih asistenata i cjelokupnog sustava osobne asistencije kroz edukacije korisnika i asistenata te evaluaciju njihova rada.

Za više informacija o projektu slobodno nas kontaktirajte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 01 558 4318


Savez SUMSI provodi projekt "Uvijek pri ruci" u sklopu ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ kroz natječaj Zaželi – program zapošljavanja žena - Faza II. Projekt se provodi u partnerstvu s Centar za socijalnu skrb Zagreb i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Zagreb, a traje 18 mjeseci, sa sveukupnim iznosom potpore od 464.329,90 kn iz Europskog socijalnog fonda.

Projektom "Uvijek pri ruci" osnažiti i unaprijediti će se radni potencijal 5 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 30 krajnjih korisnika. Kroz projektne aktivnosti ženama će se omogućiti završavanje obrazovanja/osposobljavanja s ciljem veće zapošljivosti, a krajnjim korisnicima će se pružati podrška na sljedeće načine:

 • pomoć u dostavi namirnica
 • pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika
 • pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika
 • pomoć pri oblačenju i svlačenju
 • briga o higijeni
 • pomoć u socijalnoj integraciji
 • pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…)
 • pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje
 • uključivanje u društvo
 • pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima

Za više informacija o projektu slobodno nas kontaktirajte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 095 400 1004


Savez SUMSI provodi projekt "Osobni asistent - uz podršku do samostalnosti" u sklopu ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a putem kojeg se omogućila osobna asistencija za 14 osoba s invaliditetom. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom Zamisli i Hrvatskim udrugama paraplegičara i tetraplegičara, a traje 24 mjeseca, sa sveukupnim iznosom potpore od 1.998.472,25 kn iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt pridonosi sprječavanju institucionalizacije korisnika, omogućava osobama s najtežom vrstom i stupnjem oštećenja što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu te razvija odgovornost  korisnika o raspolaganju vremenom.

 


Previous Next

Za sada jedina emisija u kojoj na jednom mjestu možete saznati sve o aktivnostima za mlade i studente s invaliditetom, te o aktivnostima u koje su uključene ili ih provode mlade osobe s invaliditetom. Važnost i kompetencije ovoj emisiji daje i činjenica da je cjelokupna realizacija pod supervizijom samih osoba s invaliditetom.

Svakog se tjedna četvrtkom u 11.00 sati na frekvenciji Radio studenta 100.5 MHz emitira dvadesetominutna emisija o novim događanjima, projektima i ostalim zanimljivostima iz područja obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja, slobodnog vremena te svih ostalih segmenata iz života mladih i osoba s invaliditetom.
Kroz emisije predstavljamo i tijek i način napredovanja života osoba s invaliditetom, ugošćujemo zanimljive i kompetentne goste, potičemo slušateljstvo na sudjelovanje, te (naravno) uz sve argumente pokušavamo život osoba s invaliditetom učiniti boljim i bližim sveukupnoj populaciji.
Emisiju uređuju osobe s invaliditetom, uz novinare – volontere Radio studenta, te njihovog glavnog urednika Ivana Vlašića.
Emisiju u suradnji provode Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI, Radio Student i Udruga Zamisli, uz financijsku podršku Grada Zagreba.

 

Radio emislija HODALICA


Previous Next

Kroz projekt "Kazalište na drugačiji način" već niz godina radimo na razvoju vještina koje nude drugačije, kreativnije i inkluzivnije mogućnosti rješavanja nasilja među i nad osobama s invaliditetom te mladima. Izradili smo i brošuru koja vam može pomoći u korištenju forum teatra u vašem radu s mladima i osobama s invaliditetom. 

FORUM TEATAR ZA POČETNIKE


Previous Next

Kontinuiranim projektom „Iskustvom i znanjem do jednakosti“ Savez SUMSI već niz godina održava edukacije o invaliditetu u osnovnim školama po cijeloj Hrvatskoj. Ovim načinom izvođenja stručnoiskustvenih radionica za učenike i indirektno za nastavnike iskustvom koje kroz osobno posjedovanje invaliditeta izvoditelji projekta imaju, te stručnim znanjem (profesorica rehabilitatorica) voditeljice istih, potičemo i educiramo sve sudionike na ravnopravno i adekvatno ponašanje i odnošenje prema osobama s invaliditetom.

Radionice su namijenjene učenicima od petog do osmog razreda, u trajanju od 45 minuta. Kroz to vrijeme se predstavlja pojam i značenje invaliditeta, prava i obveze osoba s invaliditetom, direktna iskustva predavača kao osoba s invaliditetom, pokazuju se metode i tehnike vođenja, pomoći u prometu, pomoći vršnjacima ili slučajnim prolaznicima, pokazuje se specifična oprema za slijepe i načine služenja modernim sredstvima tehnologije, ukazuje se na normalno prisustvo osoba s invaliditetom kod različitih sportova i drugih zabavnih aktivnosti a također se izravno i trenutno reagira na pitanja učenika, njihove nedoumice, eventualne predrasude te tako postiže normalno odnošenje prema osobama s invaliditetom. Projekt je financiran od strane Grada Zagreba te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kroz projekt su izrađene i brošure o invaliditetu za učenike, kao i za nastavno osoblje, a možete ih pronaći u nastavku:

Info brošura za djelatnike osnovnih škola - Uključivanje djece s teškoćama u razvoju, Savez SUMSI

Digitalna verzija Info brošura za djelatnike - word

Info brošura o pristupu osobama s invaliditetom za učenike

Digitalna verzija Info brošure o pristupu osobama s invaliditetom za učenike


KONTAKT

 

 • Avenija Marina Držića 71a
 • 10000 Zagreb, Hrvatska