Previous Next

Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI na 7. redovnoj sjednici Skupštine održane 23. svibnja 2012. godine donio je Odluku o osnivanju Odbora za studente s invaliditetom. Želja nam je da radom Odbora povežemo sve koji djeluju prema studentima s invaliditetom: fakultete, ministarstva, te udruge i ostale institucije koje rade u korist osoba s invaliditetom, kao i same studente s invaliditetom i djelatnike akademske zajednice.

Cilj uključivanja predstavnika institucija je izgradnja socijalnog partnerstva i stvaranje poticajnog okruženja za mlade s invaliditetom i promicanje važnosti uključivanja u sustav visokog obrazovanja. Razvoj suradnje nevladinog i vladinog sektora pozitivna je praksa Europske unije, što želimo zaživjeti i u Hrvatskoj.

Odbor za studente s invaliditetom razmatra aktivnosti koje provode udruge i institucije čiji su predstavnici dionici samog Odbora. Radom Odbora se podiže kvaliteta komunikacije, ubrzavaju određeni procesi, povećavaju dostupnosti usluga koje su u sustavu podrške studentima s invaliditetom, te se u konačnici potrebna podrška nastoji pravovremeno osigurati.

Svi zainteresirani studenti s invaliditetom, te članovi akademske zajednice mogu se prijaviti i iskazati interes za radom u Odboru.

Previous Next

Savez SUMSI provodi projekt "Osobni asistent - uz podršku do samostalnosti" u sklopu ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a putem kojeg se omogućila osobna asistencija za 14 osoba s invaliditetom. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom Zamisli i Hrvatskim udrugama paraplegičara i tetraplegičara, a traje 24 mjeseca, sa sveukupnim iznosom potpore od 1.998.472,25 kn iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt pridonosi sprječavanju institucionalizacije korisnika, omogućava osobama s najtežom vrstom i stupnjem oštećenja što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu te razvija odgovornost  korisnika o raspolaganju vremenom.

 

Previous Next

Za sada jedina emisija u kojoj na jednom mjestu možete saznati sve o aktivnostima za mlade i studente s invaliditetom, te o aktivnostima u koje su uključene ili ih provode mlade osobe s invaliditetom. Važnost i kompetencije ovoj emisiji daje i činjenica da je cjelokupna realizacija pod supervizijom samih osoba s invaliditetom.

Svakog se tjedna četvrtkom u 11.00 sati na frekvenciji Radio studenta 100.5 MHz emitira dvadesetominutna emisija o novim događanjima, projektima i ostalim zanimljivostima iz područja obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja, slobodnog vremena te svih ostalih segmenata iz života mladih i osoba s invaliditetom.
Kroz emisije predstavljamo i tijek i način napredovanja života osoba s invaliditetom, ugošćujemo zanimljive i kompetentne goste, potičemo slušateljstvo na sudjelovanje, te (naravno) uz sve argumente pokušavamo život osoba s invaliditetom učiniti boljim i bližim sveukupnoj populaciji.
Emisiju uređuju osobe s invaliditetom, uz novinare – volontere Radio studenta, te njihovog glavnog urednika Ivana Vlašića.
Emisiju u suradnji provode Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI, Radio Student i Udruga Zamisli, uz financijsku podršku Grada Zagreba.


Radio emislija HODALICA

Previous Next

Kroz projekt "Kazalište na drugačiji način", uz financijsku podršku Hep d.d. te Grada Zagreba, radili smo na razvoju vještina koje nude drugačije, kreativnije i inkluzivnije mogućnosti rješavanja nasilja među i nad osobama s invaliditetom te mladima. 14. i 15. listopada u domu Crvenog Križa na Sljemenu, uz vodstvo redatelja Maria Kovača te Sanje Sumrak, educirali smo sudionike - predstavnike udruga za osobe s invaliditetom o korištenju kazališnog alata "Forum teatra" koji su potom i u svojim organizacijama samostalno raditi na razvoju istih metoda u rješavanju sukoba / nasilja među i nad mladima, s naglaskom na mladima s invaliditetom.

Nakon edukacije, s osnivanjem Forum teatar grupa te održavanjem izvedbi u svojim sredinama započeli su u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Udruzi za skrb djece 3L, Udruzi Jaglac Orahovica te Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Čakovec.

 

FORUM TEATAR ZA POČETNIKE

Previous Next

Kontinuiranim projektom „Iskustvom i znanjem do jednakosti“ Savez SUMSI već niz godina održava edukacije o invaliditetu u osnovnim školama po cijeloj Hrvatskoj. Ovim načinom izvođenja stručnoiskustvenih radionica za učenike i indirektno za nastavnike iskustvom koje kroz osobno posjedovanje invaliditeta izvoditelji projekta imaju, te stručnim znanjem (profesorica rehabilitatorica) voditeljice istih, potičemo i educiramo sve sudionike na ravnopravno i adekvatno ponašanje i odnošenje prema osobama s invaliditetom.

Radionice su namijenjene učenicima od petog do osmog razreda, u trajanju od 45 minuta. Kroz to vrijeme se predstavlja pojam i značenje invaliditeta, prava i obveze osoba s invaliditetom, direktna iskustva predavača kao osoba s invaliditetom, pokazuju se metode i tehnike vođenja, pomoći u prometu, pomoći vršnjacima ili slučajnim prolaznicima, pokazuje se specifična oprema za slijepe i načine služenja modernim sredstvima tehnologije, ukazuje se na normalno prisustvo osoba s invaliditetom kod različitih sportova i drugih zabavnih aktivnosti a također se izravno i trenutno reagira na pitanja učenika, njihove nedoumice, eventualne predrasude te tako postiže normalno odnošenje prema osobama s invaliditetom. Projekt je financiran od strane Grada Zagreba te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kroz projekt su izrađene i brošure o invaliditetu za učenike, kao i za nastavno osoblje, a možete ih pronaći u nastavku:

Info brošura za djelatnike osnovnih škola - Uključivanje djece s teškoćama u razvoju, Savez SUMSI

Digitalna verzija Info brošura za djelatnike - word

Info brošura o pristupu osobama s invaliditetom za učenike

Digitalna verzija Info brošure o pristupu osobama s invaliditetom za učenike

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska