12.lipnja, u prostorijama MZO, održan je sastanak Odbora za studente s invaliditetom

Na 21. sastanku Odbora za studente s invaliditetom predstavljana je Kompetencijska mreža ICT-AAC (www.ict-aac.hr) koju čini nekoliko sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, roditeljske i stručne udruge, medicinski i poslovni sektor, kako bi se ostvario kontinuitet suradnje i omogućilo da znanja i tehnologije pridonesu osobama sa složenim komunikacijskim potrebama. Jezgru mreže čine Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, HAKOM te Hrvatska zajednica za Down Syndrom i Udruga roditelja OKO:
Članovi Kompetencijske mreže ICT-AAC surađuju u obrazovanju, istraživanju, razvoju i inovacijama, a posebice u zajedničkim nastupima u pripremi i provedbi projekata te uspostavljanju i održavanju izravnog dijaloga s europskim i nacionalnim tijelima državne vlasti i agencijama odgovornima za razvoj uključivog društva.
Do sada je razvijeno trideset mobilnih aplikacija za uređaje s operacijskim sustavom Android i iOS te za web, koje se mogu besplatno preuzeti s trgovina Google Play i Appstore, a detaljno su opisane na web-stranici http://www.ict-aac.hr/index.php/hr/aplikacije. Aplikacije su za komunikaciju osoba - korisnika potpomognute komunikacije, edukaciju djece s teškoćama u razvoju kao i djecu urednog razvoja te za povećanje svijesti javnosti o potpomognutoj komunikaciji i važnosti razvoja pristupačnog weba. Istraživanja se također usmjeravaju prema bežičnim tehnologijama (RFID, beacon i sl.) te prema virtualnoj i potpomognutoj stvarnosti te pristupačnosti višemedijskih sadržaja. Sve navedeno predstavila je prof. dr. sc. Željka Car sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Također je predstavljen projekt Erasmus + Lifelong Learning Programme "Assistive Technology Work in Europe" od strane prof. Jesenke Pribernik sa Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Jesenka Pibernik je predstavila djelatnost Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dosadašnja iskustva sa studentima sa invaliditetom.

Nadalje je predstavljen ovogodišnji projekt "Iskustvo zlata vrijedi," kojem je cilj spajanje partnera poslodavaca sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa, a s ciljem omogućavanja prakse s radi lakšeg zapošljavanja u budućnosti.  Poslovni dnevnik i Večernji list već tradicionalno putem društveno odgovornog projekta "Iskustvo zlata vrijedi" spajaju partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa, s ciljem omogućavanja prakse s radi lakšeg zapošljavanja u budućnosti. Kroz projekt "Iskustvo zlata vrijedi" proširuje se svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja onih koji do posla zbog osobnih razloga i trenutačne gospodarske situacije ne mogu doći lako. Organizatori s posebnim senzibilitetom i sviješću o težoj zapošljivosti navedene skupine studenata iz godine u godinu razvijaju ovaj projekt u suradnji s uglednim hrvatskim kompanijama - vrijednim partnerima dosadašnjih izdanja projekta koje prepoznaju njegovu važnost te svojim sudjelovanjem aktivno sudjeluju u omogućavanju studentske prakse s jedne strane, ali i stvaranju pozitivnog ozračja i nužnosti progovaranja o navedenoj problematici. Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od 80 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa. Ponosno ističemo da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki.

Više o Odboru za SSi i kako se uključiti saznajte OVDJE.

 

 

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
joomla social media module