Okrugli stol o zapošljavanju i samozapošljavanju

Na Okruglom stolu o zapošljavanju i samozapošljavanju zaključeno je da je za bolje zapošljavanje osoba s invaliditetom nužno ubrzati procedure ostvarivanja poticaja za zaposlene i samozaposlene osobe s invaliditetom.

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI održao je Okrugli stol o zapošljavanju i samozapošljavanju osoba s invaliditetom. Podsjetimo, Okrugli stol održan je u sklopu programa “Zajedno kroz izazove 2”, koji ima za cilj ostvariti veću zaposlenost i samozaposlenost osoba s invaliditetom na otvorenom i konkurentnom tržištu rada te stvoriti bolju sliku u ostvarenju integracije i inkluzije osoba s invaliditetom, s naglaskom na ostvarenje radnih mjesta.

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić, na početku je rekao da, iako se u posljednje tri godine povećava broj zaposlenih osoba s invaliditetom, one ipak nisu dovoljno zastupljene na tržištu rada, a glavni razlog tome su predrasude poslodavaca, koji misle npr. da će osobe s invaliditetom biti često na bolovanju, što statistički nije točno.

Pravobranitelj Jurišić se posebno osvrnuo na nepostojanje poticaja za rad u skraćenom radnom vremenu. Primjerice, ako osoba ima punu radnu sposobnost, ali ne može sjediti osam sati u kontinuitetu, prisiljena je zaposliti se na nepuno radno vrijeme i zbog toga imati manja primanja. „Mi godinama već predlažemo jednu mjeru koju vidimo kao rješenje, a to je uvođenje poticaja za rad u skraćenome radnome vremenu, i to prema procjeni postojećih centara za rehabilitaciju. To bi zapravo bilo analogno pravu na rad s polovicom radnog vremena za roditelje koji brinu o djeci s teškoćama u razvoju.“, zaključio je Jurišić.

FOTO: Logo programa “Zajedno kroz izazove 2”

Sudionici ovog virtualnog Okruglog stola slažu se da je potrebno staviti naglasak na mogućnosti osoba s invaliditetom. Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom su da nije dovoljno osigurana razumna prilagodba, a zaposlenici s invaliditetom nemaju ni radnog asistenta. Prekasno se počinje s profesionalnom rehabilitacijom, a zbog dugotrajne nezaposlenosti osobama s invaliditetom opada radna sposobnost i to otežava povratak u svijet rada.

Prof. dr. sc. Kristina Urbanc sa Studijskog centra socijalnog rada u svom je izlaganju naglasila da je rad važan za identitet pojedinca, jer tako pojedinac dobiva dojam tko je, što zna i što radi dobro. No, poseban izazov kod zapošljavanja osoba s invaliditetom jest što postoje kao poticaji tipske usluge koje ne odgovaraju stvarnim potrebama pojedinaca. Kao moguća rješenja, prof. dr. sc. Urbanc je navela osvještavanje načina za provedbu izjednačavanja mogućnosti i pravednost, pod kojom se podrazumijeva da svaka osoba dobije onaj vid podrške koji joj treba kako bi na najbolji mogući način iskoristila svoj potencijal i sposobnosti koje ima. Pri tome je ključna razumna prilagodba, kako je napomenulo više govornika. Podsjetimo, razumna prilagodba podrazumijeva osiguravanje izjednačavanja radnih uvjeta (tehnički, financijski, organizacijski), koje ne smije biti nerazmjeran teret za poslodavca.

Poseban izazov za samozaposlene osobe s invaliditetom jest da poticaji za samozapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i ostale subvencije, ne prate rast plaće, nego su fiksirani u pravilniku. Iznos poticaja za samozapošljavanje trebalo bi vezati uz minimalnu plaću, predlažu sudionici. Sve spomenute izazove moglo bi olakšati kreiranje poslovnog inkubatora, koji bi na sažet i jasan način usmjeriti pravne subjekte/poslodavce koje žele zaposliti osobe s invaliditetom.

Predstavnici Saveza SUMSI ustvrdili su da je dodatan izazov što se ne može u isto vrijeme tražiti subvencija plaće zaposlenika s invaliditetom i prilagodbu radnog mjesta, a na svako od tih prava čeka se do šest mjeseci, što izuzetno produžuje ostvarivanje prava koje se ne isplaćuje retroaktivno.

Program “Zajedno kroz izazove 2” financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Okruglim stolom završena je prva godina ovog trogodišnjeg programa. “Zajedno kroz izazove 2” provodi Savez SUMSI, u partnerstvu sa: Centrom za profesionalnu rehabilitaciju “Zagreb”, Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Studijskim centrom socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udrugom Liberato i Udrugom Radio Student.

Podijeli:

Ostale novosti

“Pristupačna budućnost 2024”

Umjetna inteligencija je velika prilika, ali može biti i opasnost. Zato nam umjetna inteligencija može biti pomoć, ali moramo postavljati jasne granice. Stoga je nužno educirati mlade (ali i sve građane) kako bi imali razvijeno kritičko mišljenje i u konačnici donose vlastite odluke u svakodnevici.

Hodalica – 13. lipnja 2024.

13. lipnja 2024. na frekvencijama Radio Studenta (100.5 MHz) emitirana je nova epizoda emisije “Hodalica”. Govorili smo o djelovanju Centra inkluzivne potpore IDEM, koji već 30 godina radi na ostvarivanju jednakih prava sve djece na život u zajednici, uključujući i pravo na odgoj i obrazovanje zajedno s ostalim vršnjacima. U emisiji je gostovala dr.sc. Đurđica Ivančič, predsjednica Centra inkluzivne potpore IDEM. Emisiju je vodila Ivona Šeparović, a realizirala Iva Jauk.

Skip to content