Udruga Kameleon organizirala radionicu o asistivnoj tehnologiji

Da djeca s teškoćama u razvoju koja nemaju mogućnost verbalne komunikacije - ipak mogu - uz pomoć asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije izraziti svoja mišljenja, potrebe i želje, pokazao je prof. dr. sc. Miroslav Vrankić.

Na radionici o asistivnoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju održanoj u četvrtak (13. lipnja) u Svetoj Nedelji, profesor Vrankić se je prisjetio svojih početaka u spomenutom području, kada je (u skladu s jednim citatom) nastojao spojiti svoje vještine sa svojim idealima. Spojio je tehnologiju i pomaganje, najprije kroz sustav Servus, za upravljanje kućom pomoću govora.

Složenost proizvodnje i servisiranja tog sustava vodila je profesora Vrankića u osnivanje tvrtke E-glas, a korisnike kojima je Servus bio skup na organiziranje različitih kampanja za prikupljanje potrebnih sredstava. No, Servus nepokretnim osobama omogućuje da pomoću govornih komandi budu samostalnije.

E-glas postepeno je počeo i distribuirati različita pomagala za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Prof. dr. sc. Miroslav Vrankić kroz kolegij o asistivnoj tehnologiji svoje studente podučava za kreiranje asistivne tehnologije, a oni razvijaju pomagala besplatna za korisnike, a prilagođena njihovim individualnim potrebama korisnika.

U prvom dijelu radionice Vrankić je predstavio mnoga od tih rješenja, poput SENcastlea ili softvera za disleksiju, u kojem dijete piše, a softver čita što piše. SENcastle je mali šator (2m2) koji ima elemente kabineta senzorne integracije, za senzornu integraciju djece s teškoćama u razvoju.

FOTO: Kokolingo donosi logopedske vježbe kroz igru / Lovro Govorčin

Većini sudionika najpoznatiji softver sigurno je Kokolingo, u kojem djeca kroz igru uče izgovor slova na način da logopedske vježbe izvode kroz igru. U drugom dijelu radionice, sudionici su imali priliku sami isprobati komunikator, kojim se upravlja samo očima. Osobu obasjava infracrvenim svjetlo i uređaj prati refleksije u zjenicama osobe; kada osoba fokusira pogled na nešto, aktivira se izgovor neke riječi.

FOTO: Upravljanje komunikatorom samo očima / Lovro Govorčin

Prof. dr. sc. Miroslav Vrankić sa Tehničkog fakulteta u Rijeci napominje da najvećim benefitom korištenja asistivne tehnologije smatra činjenicu da korisnici postaju samostalniji i zadovoljniji. Radionicu o asistivnoj tehnologiji u knjižnici Mihaela Šiloboda organizirala je udruga Kameleon iz Svete Nedelje.

Podijeli:

Ostale novosti

“Pristupačna budućnost 2024”

Umjetna inteligencija je velika prilika, ali može biti i opasnost. Zato nam umjetna inteligencija može biti pomoć, ali moramo postavljati jasne granice. Stoga je nužno educirati mlade (ali i sve građane) kako bi imali razvijeno kritičko mišljenje i u konačnici donose vlastite odluke u svakodnevici.

Skip to content