Search
Close this search box.

Prilagodba literature slijepim i slabovidnim osobama

Pravo na obrazovanje uključeno je u Ustav Republike Hrvatske te svakoj osobi jamči dostupno srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje pod jednakim uvjetima bez obzira na vrstu oštećenja koju pojedinac ima. Ugovorom iz Marakeša nastoji se poboljšati dostupnost i prekogranična razmjena određenih djela i drugih zaštićenih sadržaja u dostupnom formatu za osobe koje su slijepe, koje imaju oštećenje vida ili imaju drugih poteškoća u korištenju tiskanim materijalima.

Međutim, u praksi su stvari nešto drugačije pa studenti i učenici s invaliditetom nemaju dostupnu prilagođenu nastavnu građu u formatima koji su im pogodni za ravnopravno obrazovanje. Zbog toga Savez SUMSI prilagođava literaturu slijepim i slabovidnim učenicima i studentima.

Prilagodba literature u digitalni format namijenjena osobama s oštećenjem vida složen je proces. U procesu prilagodbe literature najprije se analizira knjiga i utvrđuje metoda prilagodbe. Potom se uklanjaju naknadno uneseni sadržaji koji nisu dio originalnog izdanja literature, odnosno brišu se: napomene, oznake olovkom, podcrtavanja i sl. Slijedi skeniranje knjige.

FOTO: Prilagodba literature

Nakon skeniranja (u prvoj fazi korekcije), digitalna verzija knjige se uređuje pomoću specijaliziranog OCR programa – ABBYY FineReader. Nakon prve korekcije digitalna knjiga se “izvozi” u otvoreni format, odnosno iz Fine Readera u Word. Tamo se naknadno uređuje na način da se postavljaju: naslovi, sadržaj, tablice, opisi fotografija (ako je potrebno). Uvećanje fonta, postavljanje brojeva stranica, umetanje proreda i razmaka između znakova te kreiranje poveznica, dodaju su sukladno dogovoru s korisnicima.

Knjiga se zatim prilagođava posebnim zahtjevima korisnika prilagođene literature i prosljeđuje osobi s oštećenjem vida, koja prekontrolira digitalnu knjigu pomoću glasovne jedinice, na način da po potrebi ispravi neke dijelove. U posljednjoj fazi obrade, knjiga se dostavlja krajnjem korisniku, kao i partneru na projektu, odnosno knjižnici.

Podijeli:

Vezane novosti

Skip to content